Μεγάλη αύξηση αναμένεται να καταγράψει φέτος ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ως σημείο αναφοράς εκτιμάται ότι θα είναι το 2022 για την ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, αλλά και την παγκόσμια. Ο κλάδος ανακάμπτει με ταχύ ρυθμό, με την μεγαλύτερη πλατφόρμα στον κόσμο Airbnb, να καταγράφει μεγάλη άνοδο στις κρατήσεις της το 2021, μετά τη βουτιά του 40% κατά τη διάρκεια του 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του Statista, παρά την μεγάλη αρνητική επίδραση της Covid στα διεθνή ταξίδια, ο ηγέτης της αγοράς βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, Airbnb, κατέγραψε άλμα 56% στον αριθμό των διανυκτερεύσεων και των εμπειριών που πραγματοποιήθηκαν μέσω της πλατφόρμας του, με αποτέλεσμα οι συνολικές κρατήσεις να κινούνται στο 8% του συνόλου του 2019. Όσον αφορά τη μικτή (ακαθάριστη) αξία κράτησης, πέρυσι ξεπέρασε ακόμη και το 2019 και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 20%, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αύξησαν τις τιμές για να αναπληρώσουν το χαμένο εισόδημα του 2020. Ο τζίρος σε κρατήσεις της εταιρείας το 2021 ανήλθε σε 47 δισ. δολάρια.

Όπως εκτιμά η Statista, η Airbnb σημείωσε αυτές τις καλές επιδόσεις, παρά την μείωση των ταξιδιών και της έξαρσης της Δέλτα και της Όμικρον, διότι βρήκε ένα τρόπο να εκμεταλλευτεί τις μοναδικές συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία. Σύμφωνα με την ενημέρωση της εταιρείας προς του μετόχους της, η απομακρυσμένη εργασία έχει αποδεσμεύσει πολλούς ανθρώπους από την ανάγκη να βρίσκονται σε ένα γραφείο κάθε μέρα, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μπορούν να ζήσουν και να εργασθούν από οπουδήποτε. Ως αποτέλεσμα αυτής της ελευθερίας που αποκτήθηκε πρόσφατα, μία στις πέντε διανυκτερεύσεις που κρατήθηκαν στην πλατφόρμα κατά το 4ο τρίμηνο του 2021 ήταν για διαμονές ενός μήνα ή περισσότερο και σχεδόν 175.000 επισκέπτες έκαναν κράτηση για διαμονή για τρεις μήνες ή περισσότερο πέρυσι.

Στο μελλοντικό σχεδιασμός της η Airbnb σχεδιάζει να αξιοποιήσει αυτή την τάση, «καθώς εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε Airbnbs για εβδομάδες, μήνες ή ολόκληρες σεζόν τη φορά». Ως παράδειγμα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Brian Chesky ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να μένει σε διαφορετική πόλη κάθε δύο εβδομάδες και να επιστρέφει συχνά στο Σαν Φρανσίσκο όπως κάνουν εκατομμύρια εργαζόμενοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους από απόσταση.

Η αγορά στην Ελλάδα

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

Σε δήλωση του στο NEWS 24/7 o πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων, STAMA, κ. Νάσος Γαβαλάς τόνισε ότι οι ενδείξεις για το 2022 είναι πολύ θετικές και σίγουρα όχι μόνο θα ξεπεράσουν τις επιδόσεις του 2019, αλλά θα καταγράψουν σημαντική αύξηση. «Οι προκρατήσεις φέτος ξεκινούν από τον Μάρτιο – Απρίλιο και εκτιμούμε ότι ο φετινός Απρίλιος θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει τα νούμερα του Ιουνίου του 2021, του μήνα δηλαδή που ξεκίνησε η σεζόν», σημείωσε ο κ. Γαβαλάς. Όπως λέει ο ίδιος η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί ένα τεράστιο και αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού προϊόντος Ελλάδας. Η υπερπροσφορά των καταλυμάτων λίγο πριν την πανδημία, έφερε μείωση των πληροτήτων και άρα των τιμών στη χώρα μας, με την κατάσταση να επιδεινώνεται ραγδαία με την πανδημία. Όπως λέει ο κ. Γαβαλάς, «Ήταν μια ευκαιρία να κάνουμε διορθώσεις αυτό το διάστημα και κυρίως να προσαρμοστούμε στην νέα «Covid- εποχή», με γνώμονα την επιβίωση, την προσαρμογή και την ανάπτυξη.

Υπολογίζεται ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, στην Ελλάδα αποσύρθηκαν από τις πλατφόρμες χιλιάδες ακίνητα και παράλληλα με την πλήρη νομιμοποίηση αυτής δραστηριότητας σε φορολογικό επίπεδο κυρίως, οι ενέργειες αυτές απομάκρυναν όσους δεν είδαν τα αναμενόμενα από έσοδα και φυσικά τους φοροφυγάδες. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Αθήνα στη διάρκεια της πανδημίας «έφυγαν» τουλάχιστον 4-5.000 ακίνητα από την βραχυχρόνια μίσθωση, επιτρέποντας στην αγορά να κάνει διόρθωση.